Richtlijnen omtrent regel- en wetgeving rookgas afvoer kanalen
Wat zijn “rookgas afvoer kanalen” rookgasafvoerkanalen in de praktijk en hoe worden ze genoemd:
de meest voorkomende zijn: Kachelpijp, Rookkanaal, Schoorsteen, Schoorsteenpijp, Rookgasafvoer pijp, alle hiervoor genoemde namen worden ook gebruikt met de volgende toevoegingen ervoor of erachter; ew, dw, enkelwandig, dubbelwandig
Heeft u vragen, bel of mail de vestiging waar u het rookkanaal heeft aangekocht.
Rookgasafvoerkanalen en het Bouwbesluit
Afdeling 3.8. Toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgas
In Nederland is de wet en regelgeving vastgelegd in het Bouwbesluit. Dit geld ook voor rookkanalen / kachelpijpen. Er zijn strikte voorwaarden en eisen vastgelegd. Centraal daarin staat dat ‘een kachelpijp, een koker of een rookkanaal’, bestemd voor de afvoer van rookgassen, brandveilig moet zijn overeenkomstig NEN 6062.
De certificering van rookgasafvoerkanalen is vastgelegd in de EU norm EN 1856-1 en de EN 1856-2. Deze norm stelt de regels waar de test aan moet voldoen en binnen welke normen de uitkomst moet voldoen en hoe deze moet worden weergegeven op het certificaat. Dit om een uniforme test, uitkomst en omschrijving binnen de EU te waarborgen. Zo staat bijvoorbeeld aan het einde van de certificeringscode Gxx of Oxx, G wil zeggen schoorsteenbrand bestendig getest (1000 graden) en O wil zeggen niet schoorsteenbrandbestendig getest, de xx geeft de minimale afstand tot brandbare materialen in mm.
Soms wordt er gezegd dat er in Nederland aan de NEN norm moet worden voldaan maar de NEN EN 1856 is het zelfde als de EN 1856. De normen zijn identiek i.v.m. de EU normalisatie, testmethode.
Als koper kunt u er in principe vanuit gaan dat alle in Nederland gevestigde bedrijven zich aan de geldende normen houden zoals in de wet is omschreven. Als u echter rookkanalen uit het buitenland besteld heeft u die garantie niet. Waar een bedrijf gevestigd is kan u makkelijk na gaan door in “algemene voorwaarden” te kijken. Iedere webshop is verplicht deze op zijn webshop te hebben, zijn ze er niet dan kunt u het beste maar wantrouwig zijn.
Hier twee belangrijke links aangaande wettelijke regelingen:
De wet en regelgeving betreffende bouwbesluit online
en diverse paragraven bouwbesluit over Rookgas
Hier kunt u de meest recente eisen aangaande wet en regelgeving vinden.
LET OP, uw gemeente kan aanvullende eisen hebben evenals uw verzekering.
DE “EN” keuring is de “EN 1856-1 en -2” keuring. Deze norm kan op verschillende temperaturen worden getest. De meeste testen worden gedaan op T200 / T450 en T600 ook kan de test schoorsteenbrandbestendig worden gedaan of niet. Bij bijna alle testen wordt er door de fabrikant gekozen voor een totaal test, dit betekent dat er op alle temperaturen wordt getest dit is de aanduiding Txxx en schoorsteenbrand bestendig met Gxx of niet schoorsteenbrandbestendig met een Oxx.
In Nederland is voor rookkanalen voor houtkachels (stooktoestel voor vaste stoffen) een T600 keuring met een G (schoorsteenbrandbestendig) verplicht. Een geldig certificaat heeft dus een “T600”en een “G” in de code staan.
Op dit certificaat staan achter de G 3 cijfers, deze geven de minimale afstand aan tussen het rookkanaal en brandbare materialen (voor onze dw rookkanalen is dat 7 cm). Voor ew kachelpijpen kun je als maatstaaf grofweg nemen 3 x de diameter van de pijp. Een 150 mm ew pijp is dus 3 x 150mm = 450mm afstand tot brandbare materialen, de werkelijk geteste afstand staat op het certificaat.
Dit certificaat wordt afgegeven door een keuringsinstantie, al deze instanties moeten voldoen aan de in de EU gestelde testmethode. In het geval van de rookkanalen de EN 1856-1 en -2
Wel moet een schoorsteen dus voldoen aan de technische en brandveiligheidsaspecten vastgelegd in het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit stelt onder meer eisen aan: De onbrandbaarheid van het materiaal van de stookplaats, het rookkanaal en de directe omgeving. De minimale (horizontale) afstand tussen de uitmonding van de schoorsteen en een brandgevaarlijk dak: 15 meter. Deze eisen gelden landelijk.
In bijzondere situaties kan een gemeente 'aanschrijven' tot het aanbrengen van verbetering. De gemeentelijke dienst Bouw- en Woningtoezicht heeft de bevoegdheid te controleren of aan de eisen is voldaan. Om aan de eisen van het Bouwbesluit te voldoen worden de toegepaste materialen gekeurd volgens de NEN-normen of daaraan gelijkwaardige europese norm EN.
Let op; al voldoet het rookkanaal aan alle wettelijke eisen en bouwt u volgens de geldende normen dan geldt nog steeds dat het geheel pas voldoet als alles, haard en pijp ook voldoet aan alle eisen en mits opgebouwd volgens instructievoorschriften van de fabrikant.
Het bouwbesluit is voor de meeste mensen onleesbaar. In praktijk betekent het bouwbesluit niets anders dan dat uw dubbelwandig rookkanaal aan de keuringsnormen moeten voldoen en brandveilig moet worden gebouwd volgens NEN6062 en zodoende omkokerd moeten worden. Enkelwandige kachelpijp mag alleen in de ruimte worden toegepast waar het stooktoestel (kachel) zich bevindt. Indien er een omkokering wordt toegepast geldt hier de G afstand tot de onbrandbare plaat en dient als framewerk metall-stud te worden gebruikt en geen hout of andere brandbare materialen. Voor ons Technometal dw rookkanaal geldt dat de omkokering belucht moet worden met ventilatie-roosters.
Voor doorvoeren verwijzen wij naar onze schetstekeningen omkokering die u ook vindt onder de “Kachel Wiki” pagina.
Vul nooit de ruimte tussen het schoorsteenkanaal en de omkokering op met isolatiemateriaal. Voorkom bij montage dat kanaalverbindingen ( twee element delen) binnen de vloer vallen.
Het opvullen van ruimtes met vermiculiet (Isolatie-korrels) mag alleen worden toegepast voor; stenen schoorstenen waar een flexibel rookkanaal in is aangebracht.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Het bouwbesluit wordt continu aangepast even als de EN- en NEN- normen. Voor een actuele stand van zaken moet u altijd op de desbetreffende site kijken.
Deze handleiding is ter ondersteuning, de informatie en instructies in deze handleiding zijn onder voorbehoud van druk- en spelfouten.
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze informatie.
Voor alle Certificaten en DoP verklaringen (Enkelwandig en Dubbelwandig) klik hier.