GA NAAR ONZE NIEUWE WEBSHOP WWW.RITSFIRE.NL Deze webshop is verouderd, levertijden en prijzen niet actueel!

Kachel Wiki / Tips / Hoe installeer ik een rookkanaal? /

install1handleiding-rookkanaal

install1handleiding-rookkanaal
install1handleiding-rookkanaal
installatie Handleiding t,b.v. rookkanaal / kachelpijp

Artikelnummer

install1handleiding-rookkanaal

Verwachte levertijd

1 dag(en)

€ 0,00
Prijs per stuk

Voorraad : 0

 

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Algemene Handleiding Plaatsing Rookkanaal
 

Hier onder vindt u een paar feitjes over rookkanalen, 

Download het PDF voor een completere beschrijving.

 

en kijk natuurlijk verder in Kachel Wiki voor meer weetjes en schets-tekeningen
 

Richtlijnen, Regel en Wetgeving Rookkanalen

 U heeft te maken met de Nederlandse wet en Regelgeving zoals de bouwregelgeving. Het Bouwbesluit en mogelijke aanvullende regelgeving uit
de gemeentelijke bouw/omgevings-verordening. En niet onbelangrijk uw brandverzekeraar kan aanvullende eisen stellen. Bijvoorbeeld voor een rietenkap.

 

Raadpleeg ook de installatie- en gebruiksvoorschriften van uw Kachel of Haard.

 Mag je als particulier zelf je eigen rookkanaal installeren, ja.
Het monteren op zich is niet ingewikkeld, iedere ervaren, handige doe-het-zelver kan dit zelf doen. Wel is deskundigheid en ervaring noodzakelijk om voor de woning specifieke keuzes en afwegingen te maken, zoals toestelplaatsing, uitmondingsgebied, luchttoevoer etc. Soms gaat het niet eens om technisch advies maar kan praktisch advies heel handig zijn.

Is er voor een rookkanaal een bouwvergunning nodig?
 

 Ja, altijd. Een rookkanaal valt officieel onder een bouwwerk, maar in de praktijk wordt er zelden een bouwvergunning aangevraagd. Mocht u het rookanaal buitenlangs willen monteren dan adviseren wij u om bij de gemeente een schriftelijke aanvraag te doen of er een bouwvergunning nodig is. Bij de meeste situaties en gemeentes zal dit niet nodig zijn. Maar je kunt het maar beter voor zijn.

Vraag eventueel inlichtingen bij uw gemeente.

Het uitmondingsgebied van uw rookgasafvoerkanaal

 Hier zijn 2 dingen belangrijk, de trek en de verdunningsfactor.
Voor de beste trek is het belangrijk dat het uitmonding vrij staat van andere objecten en een 50 cm boven de hoogste nok uitsteekt. Er geen andere hoge gebouwen dicht in de buurt staan waardoor er veel wind dwarrelingen zijn, dan kunt u het beste direct voor een draaikap kiezen deze werken bijna altijd.   
De verdunningsfactor kan berekent worden door de haarden leverancier of als u het zelf plaatst kunt u dit op het internet opzoeken “verdunningsfactor berekenen” deze factor berekening is vooral belangrijk bij gaskachels en gashaarden omdat deze vaak dicht bij openslaande delen uitmonden, de houtkachels en haarden monden veelal zover vanaf dat soort punten dat een berekening voor een haarden leverancier uit ervaring niet nodig is.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Download het PDF " Algemene handleiding plaatsing rookkanalen" voor een completere beschrijving.
     en print het uit
 

Hoeveel bochten (verslepingen) mogen, en hoe horizontaal (vlak) mag het Rookkanaal / Kachelpijp

 Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot maximaal 45°, meer dan 87° mag volgens de wet en regelgeving niet, sommige gemeentes hebben verordeningen dat er niet meer dan 2 bochten 45 graden gebruikt mogen worden al is hier 1 uitzondering op. Als je van bovenop de kachel met Duitse bocht direct door de buitenmuur naar een T-stuk gaat. Let op, scherpe bochten geven extra weerstand en maken het schoorsteenvegen een stuk lastiger tot ondoenlijk. Bij 2 bochten 45° met meerdere meters er tussen zal het vegen lastig zijn. In dit soort gevallen kan het noodzakelijk zijn om tussen de beide bochten een veegluik aan te brengen.

Welke eisen zijn er voor de luchttoevoer van een kachel

 Raadpleeg hiervoor de installatie en/of gebruiksvoorschrift van het verbrandings-toestel. Een haard of kachel heeft voldoende verse buitenlucht nodig om goed te kunnen branden. Indien er onvoldoende luchttoevoer is zal de verbranding niet goed zijn. Door het openzetten van de luchtroosters, ramen of deuren kan er uiteraard lucht toestromen. Als u een luchtdicht huis of een WTW unit heeft is een externe luchttoevoer noodzakelijk. Deze kan het beste door de buitenmuur kiest u er voor om de lucht uit de kruipruimte te halen controleeer dan hoe vochtig de kruipruimte onder uw huis is, natuurlijk in een natte periode. Is het noodzakelijk om de lucht uit de kruipruimte te halen en is deze vochtig of nat kies dan voor een systeem dat goed afgesloten kan worden.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Montage:

Kachel met boven aansluiting (enkelwandige rookkanaal):


 Bij een kachel met boven-aansluiting dient een aansluitstuk ew – dw of nisbus dubbelwandig gebruikt te worden.
 Voor het enkelwandige deel is het altijd makkelijk om voor een enkelwandige paspijp te kiezen. Dit voor als de kachel ooit verplaatst moet worden zoals bij een nieuwe vloer.
Een enkelwandige kachelpijp mag alleen worden toegepast in de ruimte waar het stooktoestel zich bevindt.

Kachel met boven aansluiting
 

 Op de kachel wordt in de meeste gevallen een rechte pijp geplaatst. Als er aangegeven is dat de kachel een aansluiting heeft van 150mm dan betekent dit in de meeste gevallen dat de buitendiameter van de kachel-adapter op de kachel / haard ca. 149mm is. Hier past de 150mm ew kachelpijp zonder verjonging precies overheen.
Mocht het noodzakelijk zijn om een versleping toe te passen dan adviseren wij om de pijpen en bochten met zelftappers onderling te verbinden. Dit om te voorkomen dat de verschillende onderdelen onderling gaan verdraaien, bij het verhitten (uitzetten) en afkoelen (krimpen) van de kachelpijp.

LET OP! De meeste kachels komen uit het buitenland. De kacheladapter op deze kachels voor de aansluiting op het rookkanaal is aan de buiten zijde ongeveer 149mm. Er zijn echter ook Nederlandse fabrikanten die een binnen maat van 150 mm hebben, hier past de verjonging (smalle kant) van een enkelwandige kachelpijp in.

Kachel met achter aansluiting (enkelwandig kachelpijp)
 

 Bij een houtkachel met achter-aansluiting wordt achter de kachel meestal een enkelwandig T-stuk geplaatst (let ook hier op wat voor kacheladapter er is; 149mm buiten of 150 binnen)  waarop de enkelwandige pijp met verjonging wordt aangesloten naar het dubbelwandige rookkanaal. Achter de houtkachel wordt geen bocht 90° geplaatst omdat deze niet te vegen is. Hierdoor kunnen er ophopingen van creosoot ontstaan die weer tot schoorsteenbrand kunnen leiden.


Kachel met een achter-aansluiting direct dubbelwandig aansluiten
 

 Bij een kachel met achter-aansluiting die direct overgaat op dubbelwandig wordt in de meeste gevallen een onderaansluitstuk enkelwandig / dubbelwandig gebruikt als overgang tussen de kachel (adapter) en dubbelwandige rookkanaal. Meestal is dit een dubbelwandig T-stuk.
Een dubbelwandig rookkanaal moet minimaal 50 cm onder het plafond doorsteken als hij door een houten verdiepingsvloer gaat.
Bij een houtenverdiepingsvloer dient namelijk het enkelwandig kanaal 50 cm onder het plafond door te steken. Dit omdat het enkelwandige kanaal niet geïsoleerd is en daardoor te heet wordt. In het test certificaat staat de norm in mm achter de “G” en u moet dan kijken bij de T600 test.
Let op !!! dit geldt ook als er gipsplaten aan het plafond bevestigd zijn.
 Bij een betonnen vloer hoeft men niet door te steken wel moet er minimaal 30mm vrij zijn tussen de pijp en het beton.

Hoeveel muurbeugels moeten er geplaatst worden
Per meter kanaal dient er een bevestigingspunt te zijn. Dit kan een muurbeugel, verdiepingsondersteuning of dak-ondersteuning zijn.
Bij iedere bocht moet er zowel direct ervoor als erna een bevestigingspunt bevestigd worden. Zorg dat de muurbeugels voldoende steun hebben een bevestiging op gips bijvoorbeeld heeft weinig zin.

Hoeveel mag een rookkanaal vrij uitsteken
 Een rookkanaal mag circa 1,5 meter vrij uitsteken. Indien het rookkanaal verder uitsteek kunt u het rookkanaal bevestigen ( stabiliseren ) met tuidraden en een tuidraadbeugel.

Bliksemgeleiders
Een rvs rookkanaal hoeft niet van een bliksembeveiliging te worden voorzien.
 Is er echter een bliksembeveiliging op uw dak aanwezig dan dient u de bliksembeveiligings-installateur en de brandverzekering, het plaatsen van het rvs rookkanaal te melden en de adviezen op te volgen.

Nooit zelf bliksemafleiding voorzieningen aanbrengen!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aansluitmaterialen

Aansluitstukken Rookkanaal 
 

Het aansluitstuk is een overgang van dubbelwandig naar enkelwandig kanaal. Er zijn 2 aansluitstukken onder-aansluitstuk, van dubbelwandig naar de houtkachel. En het boven-aansluitstuk, voor bovenop het dw rookkanaal, van dubbelwandig naar de trekkap. Het aansluitstuk is ook noodzakelijk voor afwerking en afdekking van het isolatiemateriaal van het dubbelwandig rookkanaal.

Elementen  rookkanaal
 

Bij dubbelwandige rookkanalen is de maat de binnenmaat van het rookkanaal. De elementen hebben een werkende lengte die 5 cm korter is dan de aangegeven lengte. De elementen schuiven 5 cm in elkaar. Elke meter dient vast gezet te worden met een muurbeugel, verdiepingsondersteuning of dak bevestigingsbeugel.
Worden de pijpen gebruikt voor een Pellet-kachel dan dienen er seals geplaatst te worden.

Bochten
 

Bochten zijn leverbaar in 15°, 30° en 45°. Heeft u een dak wat er qua graden tussen in zit dan heeft u twee bochten nodig.
U heeft een dak van 40 graden, u heeft een bocht van 30 en 15 graden door de 15 graden bocht 5 graden terug te draaien ten opzicht van de 30 graden bocht houdt u 40 graden over. Met een 30 en 15 graden bocht kun je 30-15=15 en 30+15=45 je kunt dus tussen de 15 en 45 graden werken.
 Denk erom u heeft de zelfde bochten ook nodig om weer terug te komen om verticaal 90° het dak uit te gaan.
Bochten groter dan 45° zijn niet toegestaan, met als uitzondering het 90° T-stuk achter de kachel of enkelwandige Duitse bocht op de kachel.

ATTENTIE !!! Dakhellingen en bochten voor rookkanalen worden meestal omgekeerd aan geduid.
Voorbeeld voor een dakhelling van 60° heeft u een bocht van 30° nodig.


Muurbeugels
 

Voor bijvoorbeeld 150mm dw is er een vaste muurbeugel met een afstand van ca. 5 cm tussen de buitenkant pijp  en de wand. Bij een verstelbare muurbeugel heeft u verschillende optie die verlopen van 4,5 cm tot 25 cm.
Let op een muurbeugel heeft in principe geen dragende functie en moet ook niet hiervoor gebruikt worden.
Voor een bevestiging langs de buitengevel wordt een stoelconstructie toegepast, deze levert de draagkracht voor de dw pijp.


Verdiepingsondersteuning:
 

 Bij elke doorvoer door een vloer naar de volgende verdieping dient een verdiepingsondersteuning geplaatst te worden. Een verdiepingsondersteuning heeft een dragende functie. De opening tussen het kanaal en het beton na het monteren opvullen met keramische-wol. Aan de onderzijde kan men of een dw-rozet of een brand-seperatieplaat plaatsen. Aan de onderzijde waar de enkelwandige kachelpijp direct aansluit op het plafond kan een ew rozet gekozen worden in dezelfde kleur als de pijp.
 De doorvoeren niet opvullen met purschuim of iets dergelijks.

Bij een houtenvloer moet een brandvrije koof worden toegepast.
ook kan er voor een brandvrije omkokering gekozen worden. Schets tekeningen vindt u ook op Kachel Wiki.
 Denk niet te licht over hout en brand, hout wordt bij elkaar gehouden door cellulose. Cellulose dampt uit bij warmte, dit is een langzaam proces en duurt jaren.
 Hout waar de cellulose uit is vindt u ook in het bos tijdens een wandeling, als u dan op een stuk verrot hout stapt dat helemaal uit elkaar valt daar is de cellulose uit en dat is uiterst brandbaar.
Eventuele kieren afdichten met bij brand opzwellende kit.

            Brandveiligheid is niet alleen een zaak voor de verzekering maar zeker ook voor u en uw familieleden!


Let op ieder merk rookkanaal heeft een eigen afstand tot brandbare materialen. Dit staat op het keurmerk.

Voor het Technometal Hellas dubbelwandig rookkanaal tot 200mm is dit 70mm (G70)


Beton-boormaten Technometal :
Inwendig: Uitwendig:              Boormaat:
Ø 125mm Ø 175mm               Ø 225mm
Ø 150mm Ø 200mm               Ø 250mm
Ø 175mm Ø 225mm               Ø 275mm
Ø 200mm Ø 250mm               Ø 300mm
Ø 250mm Ø 300mm               Ø 400mm
Ø 300mm Ø 350mm               Ø 450mm
Ø 350mm Ø 400mm               Ø 500mm

Doorvoer in een pannendak
 

Een pannendak is tegenwoordig vaak opgebouwd uit isolatiepanelen tengellatten en panlatten en daar de dakpannen op.
Maak een voldoende grote opening, en zorg dat de afstand vanaf het rookkanaal tot brandbare delen groter is dan 7,5 cm ook de dakpannen voldoende verwijderen. Boven op de dakpannen komt de loodslab met daaronder de dak-ondersteuning. Deze dient bij een isolatie-panelen dak te worden geschroefd en gekit. De schroeven hebben bijna altijd te weinig grip op een isolatie-panelen dak, de schroeven dienen alleen voor positie en tijdelijke hechting.
Boven op de dakdoorvoer en om de pijp komt de stormkraag, deze dient te worden afgekit met epdm of een zuurvrije blanke siliconenkit. De binnenzijde kan worden afgewerkt met een brandseparatieplaat.
De loodslab kan in model van de dakpannen worden geklopt.
Als extra brandbeveiliging kan aan de buitenzijde doorvoer, (dus niet op de pijp) keramische-wol worden geplaatst. Voor een brandvrijekoker kijk naar de tekening op Kachel Wiki.

Doorvoer in een plat dak
 Hier geldt In principe het zelfde als voor de dakpannen.
Alleen moet de dakdoorvoer geplakt of gebrand worden.

Onder de plat dakdoorvoer wordt een verdiepingsondersteuning geplaatst (geen dakondersteuning)deze wordt alleen toegepast bij een dakhelling groter dan 2 graden.. Ook boven de doorvoer wordt een stormkraag geplaatst. De ruimte tussen de stormkraag en het kanaal afkitten met epdm kit of zuurvrije siliconenkit.

Doorvoer in een rieten dak
 

Laat dit altijd door de rietdekker i.s.m. met de installateur doen. Zorg altijd voor een brandvrije omkokering om het rookkanaal. Voor een goede waterdichte afwerking is de rietdekker nodig, bij een verkeerde afwerking kan er water in het rieten dak verzamelen. Dit veroorzaakt rot en of schimmel.
 Meld het plaatsen van een stooktoestel (kachel of haard) altijd aan uw opstal / brand verzekeraar en vraag naar aanvullende eisen voordat u begint te installeren.
Voor een rieten dak wordt tenminste een trekkende kap met vonkengaas voorgeschreven.
 Bij Technometal rookkanaal dubbelwandig dient altijd een omkokering te worden geplaatst deze dient ook door het riet te zijn aangebracht en kan worden voorzien van een dakdoorvoer lood. Welke door de rietdekker dient te worden geplaatst.


Trekkap
 

Bij een pannendak of plat dak volstaat een trekkende kap eventueel kan hier vogelgaas of een boldraad rooster worden gemonteerd tegen nesten en vogels.
Bij (of in de nabijheid van) een rietenkap is een trekkende kap voorzien van vonkengaas verplicht

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens gebruik

Schoorsteenvegen

 De schoorsteen moet minimaal eens per jaar geveegd worden. Uw verkeringsmaatschappij kan hier ook eisen aan stellen en kan b.v. bij veel stoken ook vaker eisen dat uw rookkanaal geveegd wordt. Volgens de wet mag u zelf uw rookkanaal vegen echter ook hier geldt dat de verzekering hier aanvullende eisen kan stellen, let hier op als u veranderd van verzekering. Of laat het rookkanaal door een ASPB erkende schoorsteenveger vegen.

Schoorsteen trek
 

 Schoorsteentrek ontstaat door het hitte verschil in temperatuur tussen de rookgassen en de omgeving. De heette rookgassen willen stijgen waardoor een natuurlijke trek ontstaat.

De kachel of openhaard trekt niet goed
 

 Dit kan verschillende oorzaken hebben. Te kleine diameter van de schoorsteen, te kort kanaal, sterk vervuild, vonkenvanger verstopt, onjuist uitmondingsgebied, kanaal is lek, verstopt door roetaanslag of een vogelnest, onvoldoende luchttoevoer, onderdruk in de kamer door een afzuigkap of woningventilatie.
Laat de situatie door een specialist controleren op bijvoorbeeld lekken, roetaanslag of vogelnesten en onderdruk.
 Onvoldoende luchttoevoer is vaak de oorzaak bij nieuwbouwwoningen heeft u een WTW unit of een luchtdichte woning dan is externe luchttoevoer. Zet als controle een deur of raam open, zorg voor voldoende toevoer capaciteit. Een ventilator of afzuigkap kan veel lucht aan de woning onttrekken.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand!
 

Luchttoevoer van de kachel of haard afsluiten, alles dicht deur en alle kleppen. Direct de brandweer (112) bellen.
Alleen het vuur doven indien dat echt noodzakelijk is , bedenk dat bij het openen van de deur u direct extra brandstof in de vorm van lucht (zuurstof) aan het vuur geeft. En als u het vuur dooft dan alleen met droog zand, Absoluut GEEN water gebruiken.
De creosoot in het rookkanaal zal tijdens de schoorsteenbrand grotendeels wegbranden.

Creosoot aanslag (roet)
 

Creosoot kan door diverse oorzaken ontstaan. Door; vochtig hout, te weinig zuurstoftoevoer aan de brandkamer (teveel  dichtdraaien) hierdoor is de temperatuur in de brandkamer te laag en verbrand het haardhout onvolledig. De onverbrande delen slaan neer en vormen zo een vette dikke laag die we creosoot noemen. En juist deze vette creosoot lijdt tot schoorsteen branden.
Een kachel die te vroeg geknepen wordt komt niet op temperatuur geeft veel minder rendement, meer rook, meer geur, meer aanslag (ook op het ruitje).

Ook te vochtig hout stoken lijd tot bovenstaande. De kachel kan niet voldoende op temperatuur komen omdat alle energie nodig is om het vocht iut het hout te verdampen
Door dit soort dingen is de kans groot op een schoorsteen brand.

 

Regeninslag
 

 De standaard trekkende kap of valwind trekkap werkt in 95% van de gevallen goed. Uitgezonderd extreme weersomstandigheden. Soms kan door de (specifieke) situatie ter plekke de oorzaak zijn dat ze niet voldoen. Het verhogen of verlagen van de pijp en dus de plaats van de kap lost het probleem meestal op. Als dit niet het geval is, is een draaikap bijna altijd de oplossing, let wel op dat u een draaikap neemt zonder haken. Een universele kap met haken beschadigen uw pijp, vaak is dit zo erg dat andere kappen niet meer passen.
 Vaak wordt condens in de pijp aangezien voor regeninslag, let hierop voor u iemand vraagt om te komen kijken. Enige regeninslag bij harde wind of langdurige motregen is normaal.


////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Deze handleiding is ter ondersteuning, de informatie en instructies in deze handleiding zijn onder voorbehoud van druk- en spelfouten.
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze informatie.



Voor alle Certificaten en DoP verklaringen (Enkelwandig en Dubbelwandig) klik hier.

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.

Over ons

GA NAAR ONZE NIEUWE WEBSHOP WWW.RITSFIRE.NL

Alle prijzen op deze website zijn verouderd!

Voor de actuele Prijzen en levertijden ga naar onze nieuwe webshop Rits Fire bv

Welkom in de webwinkel van Kachels en Rookkanalen Lelystad B.V. , de specialist in betaalbare rookkanalen, kachelpijpen en houtkachels.

Betaal niet teveel voor een in de EU geproduceerd en goedgekeurd rookkanaal of kachelpijp!

CE keurmerk, EU producent, Europees certificaat EN 1856-1 2012, T600 en DoP verklaring.

 

Inschrijven voor de nieuwsbrief



Aanmelden

Montage

Bij ons bent u aan het juiste adres voor het complete plaatje, kachel,  compleet rookkanaal en professionele montage kan allemaal door ons geregeld worden (vraag naar de voorwaarde).

Over ons

Welkom in de webwinkel van Kachels en Rookkanalen Lelystad, de specialist in betaalbare rookkanalen, kachelpijpen en houtkachels. Betaal niet teveel voor een in de EU geproduceerd en gecertificeerd rookkanaal of kachelpijp! CE keurmerk, EU producent, Europees certificaat EN 1856-1 2012, T600 en DoP verklaring.

Contact

WIJ KRIJGEN BINNENKORT EEN NIEUWE NAAM: RITS FIRE
Kachels en Rookkanalen Lelystad
Apolloweg 329 8239DC Lelystad Nederland
Telefoonnummer: 0320 412111
Email: info@ritsfire.nl

KvK nr: 76001350
BTW nr: NL 8604 74 392 B01

Alle bedragen zijn inclusief btw - Powered by CCV Shop software webshop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op. Voor alle informatie aangaande uw privacy op onze website ga naar de privacy statement
op al onze teksten en afbeeldingen is Copyright van toepassing, afbeeldingen van derde vallen ook onder copyright en kunnen alleen met toestemming van de desbetreffende eigenaar gebruikt worden