Hout, hernieuwbare en duurzame energie !
Zoals u zult lezen zijn we in Europa op de goede weg. Wil dat zeggen dat we er al zijn, nee. Zijn we de goede kant aan het opgaan ,ja.
Er is op dit moment een discussie over het verbranden van hout. Is dit nu goed of niet? Wij vinden van wel, op de volgende link kunt u lezen waarom
Wel vinden wij dat er een splitsing moet worden gemaakt tussen Biomassa centrales en Pelletkachels aan de ene kant en Houtkachels en Haarden ( haard hout )aan de andere kant.
Voor Biomassa centrales en Pelletkachels geld dat bijna al het hout geïmporteerd wordt. Dit betekent dat alleen voor het transport een grote co2 voetprint wordt achter gelaten ookwel transport stikstof kilometers genoemd.
Voor HOUTKACHELS en HOUTHAARDEN geldt dit niet. Bijna al het haardhout voor houtkachels en houthaarden dat in Europa wordt gebruikt wordt lokaal gekapt.
Hout hernieuwbare en duurzame brandstof
Hernieuwbare energie zijn energiebronnen die onuitputtelijk zijn en telkens opnieuw kunnen worden gebruikt voor het opwekken van energie. Zo zijn waterkracht, zonne-energie, windenergie en biomassa hernieuwbare- of alternatieve-energiebronnen.
Dat bos en het hout wat hieruit gewonnen wordt hernieuwbaar is staat wel vast. Als er niets gedaan zou worden rukt het bos vanzelf op en groeien open plekken weer dicht. Daarom worden er bijvoorbeeld op de Veluwe schapen ingezet om te voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen.
Bij duurzaamheid gaat het erom om dat het gebied zo gebruiken wordt, dat de natuurlijke voorraden niet opgaan. Dus bijvoorbeeld niet alleen bomen kappen, maar ook weer aanplanten zodat de bossen ook op lange termijn in stand gehouden worden. Dit doen ze in Finland al tientallen jaren. Net als we aardappels telen en oogsten doen de Finnen dat met hun bos. De Finnenspreken ook niet over het kappen van het bos maar over het harvesten (oogsten) van het bos. De gemiddelde cyclus ligt tussen de 30 en 40 jaar, iets langer als onze aatdappelen maar het rpinciepe is het zelfde. Als je kijkt naar de Europese bossen dan is duurzaamheid geen issue. Het bos groeit jaarlijks met 1,4%. Er komen dus niet minder bomen maar steeds meer bomen, zijn we er dan al. Nee zeker niet maar we gaan vooruit en dat is altijd beter dan achteruit zoals het geval met fossiele brandstoffen. Bovendien zijn er in diverse landen initiatieven om het bosgebied uit te breiden. Zo plant Engeland 50 miljoen nieuwe bomen aan in het zogenaamde Northern Forest, een gebied tussen de stad Hull en Liverpool. https://www.woodlandtrust.org.uk/blog/2018/01/a-new-northern-forest-beyond-the-headlines/
In het tablad 'bijlage' vindt u nog meer documenten
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
een deel van de informatie komt van de NHK in de bijlage treft u het orginele document aan
Deze informatie is ter ondersteuning, de informatie zijn onder voorbehoud van druk- en spelfouten.
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze informatie.
Copyright by QkachelS gr